Liesbeth Kok

Informatie


Over het schilderen
Ik werk bij het schilderen niet volgens een concept of idee, wel is er een beeld dat geschilderd wil worden. Meestal is het een beeld met dubbele betekenis, zowel persoonlijk als symbolisch. Voor mij is het belangrijk dat een schilderij ook een spirituele betekenis heeft en rust en harmonie op de toeschouwer kan overdragen. Dit bereik ik pas na vele lagen, vaak zitten er meerdere schilderijen onder het uiteindelijke beeld. Voor mij is ieder schilderij weer een nieuw begin, al keren sommige symbolen vaker terug.


Over het werken op papier
Voor mij heeft het werken op papier een andere betekenis dan het schilderen wat vaak een lang proces is, ook door het gebruik van olieverf. Tijdens het wachten tot de verf droog is, is papier een prettig materiaal. Deze reeks is ontstaan door het verscheuren van oude tekeningen en deze her te gebruiken door middel van collage achtige techniek. Ik gebruik alle technieken die voor handen zijn, zoals mono-print, waterverf, inkt. De werken komen associatief tot stand, fantasie en intuitie spelen een grote rol, in die zin zijn ze speelser en spontaner dan de schilderijen die een hele andere kwaliteit hebben. Gelaagdheid speelt bij zowel de werken op papier als de schilderijen een rol. Het meer beschouwende proces van het schilderen en het spontane van het werken met papier vult elkaar aan.


Eitempera op jute 2016
Het werken op jute is toevallig tot stand gekomen, bij het kopen van linnen voor olieverfschilderijen stuitte ik op een rol jute , het sprak me aan op een of andere manier en ik heb het meegenomen. Ik had al eerder gewerkt met zelfgemaakte eitempera en ging experimenteren, al snel bleek het materiaal me goed te liggen, het gaf me een gevoel van vrijheid. Jute is sterk en kwetsbaar tegelijkertijd, en biedt vele mogelijkheden. Ik wilde mijn werken combineren met design omdat ik gemerkt heb dat het goed samengaat, het geeft de werken een meerwaarde. Ik hou van design , vintagemeubels en keramiek en vind het erg leuk om de werken zo te combineren dat het een geheel wordt. Al kan het werk ook prima op zichzelf staan..

© Liesbeth Kok 2016.
Ontwerp: Mark Huitema